Vino en Jana zijn de Belgische kampioenen 2020

Limburg boven op de 125ste Nationale Prijskamp

Op zondag 8 december ging tijdens de landbouwbeurs Agribex de 125e Nationale Prijskamp van het Belgisch Trekpaard door in de Heizel te Brussel. Het werd tijdens deze Brussels Livestock Show een feesteditie met prachtige paarden en veel en enthousiast publiek. Zowel de kampioenmerrie als de kampioenhengst komen uit Limburg. Om het Limburgs feest compleet te maken werd Kobe Henckens ook nog eens bekroond als beste “trotteur”.

Na de vlot verlopen “reeksen” vatte het feestgedeelte aan met de voorstelling van de merrie met afstammelingen, Sara Van De Bouwhoeve (v. Isidore van den Hagelberg), van Steven Vlaemynck uit Vosselaere.

Mathador van de Bouwhoeve (v. Iwan van Aardenhof), van Rik en Jella Swinnen uit Molenstede, werd op deze Nationale voor de vierde keer als “raçeur” voorgesteld, met in zijn lot nakomelingen zowel de latere kampioenmerrie als de kampioenhengst.

Dan volgden de loten van drie merries. De drie blauwschimmels, Tulp, Iris en Fleur “van ’t Langhof”, drie volle zussen (v. Matteo van ’t Rietenhof en m. Lelie van de Kleine heide), van Eddy Van Langenhove & Mat Weststrate haalden het, voor het bruinschimmel-lot van de familie Van Hoorebeke, gevolgd door de drie vosse merries van André Vergote.

Hiermee kwamen we bij de apotheose: het kampioenschap van de merries en de hengsten.

Jana van 't Hengelhof (v. Mathador van de Bouwhoeve) van familie Smeers uit Houthalen werd kampioene bij de merries. Als reserve kampioene werd Angelique van Luchteren (v. Bonarius van 't Zand) van Stal Van Doorselaere uit Drongen opgesteld en derde op tal werd Fleur van 't Langhof (v. Matteo van 't Rietenhof) van Eddy Van Langenhove en Mat Weststrate uit Denderbelle.

De zevenjarige Vino van Luchteren (v. Mathador van de Bouwhoeve) van Danny Bosmans uit Lummen werd bekroond tot kampioenhengst. De tienjarige Vino van de Paardehoeve (v. Iwan van Aardenhof) van Jens Teerlinck en Geert Declercq uit Sint-Laureins behaalde het reservekampioenschap.

Zowel bij het aanduiden van de kampioenmerrie als de kampioenhengst, was de jury unaniem. De meningen over de overige kandidaten bij de hengsten was verdeeld en dit resulteerde, mede door de tijdsdruk, in een telfout, waardoor verkeerdelijk de tienjarige Zaki van 't Sparrenhof (v. Pol van Hansevelde) van Luc Lierman en Ludo Musschoot uit Knokke-Heist als derde op tal werd afgeroepen. Onze excuses hiervoor. Na hertellen van de punten blijkt de derde op tal ex aecquo toe te komen aan de achtjarige Matt van ’t Langhof (v. Tinus van Aerdenhof) van Geert Sorgeloos uit Roosdaal en de negenjarige Thynes van ‘t Hengelhof (v. Bart van Wienenhof) van Peter Janssen uit Zutendaal. Met één puntje minder behaalde Zaki van ’t Sparrenhof de eervolle vijfde plaats.

Proficiat aan alle laureaten en ook aan alle deelnemers!


Jan De Boitselier
Voorzitter vzw Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard
Toon Van Couter
Voorzitter van de jury

Vino

FOTO'S

Vino
Jana