Nationaal Kampioenschap 2022 - Vino van Luchteren en Melanie van het Voldershof

Eindelijk weer nationale kampioenen voor het Belgisch Trekpaard:

Vino van Luchteren en Melanie van het Voldershof

Door de Covid-19 pandemie werden in 2021 zowel Agriflanders als Agribex afgelast en daarmee ook de nationale kampioenschappen voor het Belgisch Trekpaard. KMBT bleef niet bij de pakken neerzitten. Voor 2022 moest en zou er een nationaal kampioenschap doorgaan. De 126e editie van de Nationale Prijskamp was dan ook een bijzondere editie. Niet Flanders Expo of de Heyselpaleizen, maar wel het hippisch complex Sentower Park in Opglabbeek-Oudsbergen was op 13 maart 2022 de place to be. Het grote publiek van de landbouwbeurzen moesten we missen. Dit werd enigszins gecompenseerd door de prachtige accommodatie met vooral de immense piste van 80 op 40 meter. Door de latere datum in het seizoen konden een aantal hoogdrachtige of zelfs reeds geveulende merries niet aanwezig zijn, maar we hebben eindelijk weer twee nationale kampioenen.

Kampioenschap van de hengsten:

Vino van Luchteren (V. Mathador van de Bouwhoeve) nam als uittredende kampioen van 2020 de handschoen op en werd met overmacht ook in 2022, nu op negenjarige leeftijd, nationaal kampioen. Hij is nog verder ontwikkeld dan in 2020, met nog wat meer verdiep en volume. Zowel in type als beweging blinkt hij uit. De beelden van Vino in de piste plaatsen hem in de rij van illustere kampioenen: een paard waar de Belgische Trekpaardfokkerij fier op kan zijn.

Bij elk van de drie overige kandidaat-kampioenhengsten waren er wat minpuntjes. De jury gaf de elfjarige Thynes van ’t Hengelhof van Peter Janssen-Meesters de titel van reservekampioen. L'Espoir van de Parelhoeve van Marnick, Elize en Virgini Van Buggenhout werd derde op tal.

 

Kampioenschap van de merries:

Voor het kampioenschap van de merries was het kiezen uit een lange reeks merries met heel veel kwaliteit, maar bij elk van hen ook wel wat aandachtspunten. Het was voor de jury niet makkelijk om daar de drie beste uit te halen. De kwaliteit van de Belgische merriestapel blijft ongeëvenaard, ook in de reeksen.

De zeer vrouwelijke, Melanie van het Voldershof (V. Mathador van de Bouwhoeve) van Petra Verdoodt werd bekroond tot kampioene. Ze verloor wat op draf, maar de jury verkoos deze beeldschone merrie met goede voeten boven de reservekampioene, Katrien van 't Valleihof, van Danny en Chris De Graeve. Katrien is een zware merrie met veel overschot en was bij uitstek de best dravende merrie met super gangen maar iets minder vrouwelijkheid. Derde op tal werd de vosschimmel Agri Lotte van de Boterhoeve, van Luc en Ignaece Imschoot. Agri Lotte stond op haar mooist. Ze is wat lichter, heeft zeer goede bewegingen en een mooi type.

Beste trotteur

De grote piste gaf de paarden de gelegenheid om er eens alles uit te halen. Dat gold ook voor de trotteurs. Zij moesten letterlijk alles uit de kast halen. Tot beste trotteur werd dit jaar Sven Claes bekroond. Met de mooie vosse paarden van Ann-Sophie Cornelis zorgde hij voor een perfecte presentatie.

Merrie en hengst met afstammelingen

De achttienjarige merrie Bianca van Hazelbeek (V. Buffalo van ’t Camillenhof) toonde een mooi lot met maar liefst vier gekeurde hengsten. Ondanks haar leeftijd heeft Bianca nog steeds hard beenwerk. Zij is een toonbeeld van de langleefbaarheid van onze trekpaarden. Haar producten mochten gezien worden. Proficiat aan haar fokker Valère van Buggenhout en eigenaars Marnick, Elize en Virgini Van Buggenhout.

Ook de kampioenhengst Vino van Luchteren toonde een verdienstelijk lot afstammelingen. Zijn vader, Mathador van de Bouwhoeve, liet met nog eens twee nakomelingen die een nationaal kampioenschap behalen, zien dat hij een echte stamhengst is.

De ereronde van Vino van Luchteren na het behalen van het kampioenschap vormde de apotheose van deze geslaagde dag.

 

Jan De Boitselier

Voorzitter vzw KMBT

MELANIE VAN HET VOLDERSHOF

FOTO'S

MELANIE VAN HET VOLDERSHOF
VINO VAN LUCHTEREN