HENGSTENNIEUWS

3 hengsten medisch goedgekeurd.

Het secretariaat ontving op 26 maart 2020 de resultaten van de 3 hengsten die zich aangeboden hebben op de Universiteit van Luik.

Maxim van Meldert – beenscore vanuit Luik: B
Milan van het Rijkelhof – beenscore vanuit Luik: A
Azur du Moulin – beenscore vanuit Luik: B

Besluit: Deze hengsten zijn alle drie medisch goedgekeurd.

Quick van de Bomlozeput heeft zich op 8/4 in Merelbeke aangeboden.
Resultaat: goedgekeurd.

Alle verslagen van de medische keuring zijn terug te vinden op de website trekpaard.be

========================================================================

XIMM van ’t IJzerhof – voorlopig administratief goedgekeurd.

Op de bijgevoegde keuring in Oosteeklo werd Ximm van ’t IJzerhof van Danny Bosmans niet aanvaard. Hiertegen werd door de eigenaar bezwaar aangetekend.

Uit meerdere gesprekken is gebleken dat de eigenaar niet akkoord ging met de score van “6” op beenwerk door één van de juryleden (een score die de doorslag gaf bij het afkeuren van de hengst) gezien de hengst een A+ score kreeg van onze dierenartsen.
De geplande bestuursvergadering waar dit punt geagendeerd zou worden en die gepland was op 14 maart 2020 is omwille van de corona-maatregelen, opgelegd door de regering, verdaagd naar latere datum.
 
We namen contact op met het betrokken jurylid die bereid was – in overeenstemming met de punten die hij aan de andere 30-maander hengsten met éénzelfde score gaf – om zijn score voor de beoordeling van het beenwerk aan te passen van 6 naar 7.
Hierdoor behaalde de hengst een gemiddelde eindscore van 20,08.
Bijgevolg en na overleg met de 2 ondervoorzitters V.F.B.T. werd besloten dat de hengst Ximm van ’t IJzerhof de administratieve goedkeuring verkrijgt voor een beperkte periode en zonder verdere garanties op een definitieve goedkeuring voor het dekseizoen 2020.
Deze beperkte periode loopt tot aan de eerstvolgende Vergadering van het Bestuur V.F.B.T.
 
Ik begrijp dat deze aanpassing en de daar uitvloeiende (voorlopige) beslissing heel uiteenlopende gevoelens zal oproepen.
Gaande van onverschilligheid over “correcte/rechtlijnige beslissing”  tot totale afkeuring van beslissing.
 
Met de hand op het hart kan ik U zeggen dat deze beslissing wat mij betreft genomen is los van man en paard en zeker niet voor of tegen iemand is.
Wel is ze genomen om het consequent jureren in alle openheid niet op de helling te zetten en uit respect voor het geleverde werk van mijn collega dierenartsen op de hengstenkeuringen.
 
Nog meer dan anders en zeker in deze moeilijke tijden:
Zorg goed voor elkaar
 
Trekpaardgroeten
Callebert Joost