EXPORT en FAVV

Richtlijnen bij export

Beste fokkers,
Vanuit het F.A.V.V. werd ons gesignaleerd dat er in het buitenland regelmatig paarden/veulens worden aangetroffen waarbij er geen gezondheidscertificaat is opgemaakt bij export vanuit België.

Vanuit het stamboeksecretariaat willen we onze fokkers erop wijzen dat dit belangrijk is - ook omgekeerd wanneer er een paard vanuit Nederland naar België wordt aangekocht.
Ook al is het “maar naar Nederland “ of “maar naar Duitsland” of “maar vanuit Nederland” - als verkoper ben je verplicht om de dierenarts van het F.A.V.V. te laten langskomen voor de opmaak van het gezondheidscertificaat. Beschouw dit gezondheidscertificaat als het vervoerdocument van het paard.

Wanneer het paspoort van paarden waarvan geen gezondheidscertificaat bij export werd opgemaakt, in het buitenland verloren is gegaan, zijn er bijkomende problemen en komen we altijd aankloppen bij diegene op wiens naam het paard in de Centrale databank het laatst geregistreerd stond - en voor ons bij de laatste eigenaar die geregistreerd staat in het stamboek.

Voor info verwijzen we door naar de site van het F.A.V.V. of info@favv.be - http://www.favv.be/dierlijkeproductie/dieren/omzendbrieven/_documents/2008_08_04_Circulaire_certificat_chevaux_Nl.pdf

Bedankt om te voldoen aan deze wettelijke verplichtingen. Deze zijn niet gemaakt om het jullie moeilijk te maken en/of om jullie te controleren vanuit de overheid maar omwille van traceerbaarheid binnen de voedselketen. Bedankt voor opvolging.
Het secretariaat V.F.B.T.