Een geslaagd nationaal kampioenschap van het Belgisch Trekpaard

Belgisch Trekpaard publiekstrekker tijdens Agriflanders

Eens te meer bleken de Belgische Trekpaarden op Agriflanders de publiekstrekker nummer één, met afgeladen volle tribunes en ook nog een massa toeschouwers die vele rijen dik rond de piste stonden om de elite van de Belgische Trekpaarden te bewonderen.

Om 10 uur stipt werd aangevangen met drie reeksen tweejarige merries. Naarmate de leeftijd toeneemt vermindert het aantal deelnemers en zien we enkel nog de absolute toppaarden. Een paard klaarmaken voor een nationaal kampioenschap kost effectief heel wat geld en moeite. Vooral bij de hengsten is de opkomst beperkt tot de absolute toppaarden en die zijn jammer genoeg schaars. Om die reden heeft de KMBT een reglementswijziging doorgevoerd waardoor hengsten die eerder reeds het nationaal kampioen behaalden, de mogelijkheid werd geboden om opnieuw deel te nemen. Voor het eerst ging er een nationaal kampioen die uitdaging aan: de kampioen van 2016, Rivaal van de Boterhoeve van Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde. Hij zag, kwam en overwon. Intussen 8 jaar oud is Rivaal tot volle ontplooiing gekomen en toont hij zijn machtige hengstuitstraling en dito gangen meer dan ooit. Dat hij in het kampioenschap serieuze concurrentie kreeg van de reservekampioen Vino van Luchteren en de derde op tal, Zaki van ‘t Sparrenhof, geeft zijn overwinning extra glans.

Bij de merries triomfeerde Mischa Van Luchteren van Stal Van Doorselaere uit Drongen. Eerst won ze de koninginneklasse van de merries geboren in 2012, met tot ver in de rij deelnemers die niet zouden misstaan hebben in de finale voor het kampioenschap. Daarna stak ze er ook bovenuit in die finale tussen de reekswinnaars en de rechtstreeks geplaatsten. Mischa is het prototype van het “modern” Belgisch trekpaard, dat macht koppelt aan elegantie. Bovendien is ze een echt pistepaard met gangen die we zelden zien. Reservekampioene werd de dertienjarige Danseuse van Hazelbeek van Lutgarde Van Buggenhout en derde op tal Charlotte van 't Schoorkenshof van Familie Bulteel-Pauwels. Eens te meer bleek dat België nog steeds beschikt over een schitterende merriestapel.

Dat we ook raçeurs hebben bewees de goed bewaarde Mathador van de Bouwhoeve, de nationaal kampioen van 2013, van Jella en Rik Swinnen uit Tessenderlo. Mathador werd gevolgd door een reeks zonen en dochters om duimen en vingers van af te likken met onder meer de Nederlandse nationaal kampioen, Mette van ’t Rijkelhof.

Kampioen bij de loten van drie merries werd het prachtige “blauwe” lot van Stal De Graeve te Erpe.

De Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard kan terugblikken op een geslaagd nationaal kampioenschap, met een prachtige stand van de Trekpaard Jeugd, mooie rasvertegenwoordigers in drie kleuren bij die stand, massaal veel publiek, een vlotte organisatie en prachtige kampioenen. Een pluim voor alle deelnemers, de jury, de vele helpers, het begeesterd publiek en last but not least, Agriflanders die een prachtige piste, met tribunes en beeldschermen ter beschikking stelde.

Jan De Boitselier
Voorzitter vzw Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard

Rivaal van de Boterhoeve

FOTO'S

Rivaal van de Boterhoeve
Mischa van Luchteren