Magere oogst (en troost)

Bijgevoegde hengstenkeuring in Rebecq

Op zaterdag 6 maart ging in Haras de Wisbecq te Rebecq de Bijgevoegde en Buitengewone hengstenkeuring van het Belgisch stamboek door. Het werd een bewogen dag...

De bijgevoegde keuring is er voor de hengsten die regulier afwezig bleven op de Centrale hengstenkeuring in Ghlin. Van de 14 aanmeldingen verschenen er 10 in de baan, waarvan er slechts één de goedkeuring verkreeg: de zwarte Harie van het Rijkelhof (v. Harrie van het Looieind) van Kurt Brynaert uit Chièvres (foto).
Verder werd de voshengst Robert van 't Clerckshof (v. Coen van de Rijkswegen) van Alain en Eugeen Moreels uitgesteld wegens een onregelmatige stap, hij zal over een tweetal weken nogmaals door de jury beoordeeld worden.

In de buitengewone keuring werden twee hengsten voorgesteld die in Nederland reeds voor komend dekseizoen goedgekeurd zijn. Door een overeenkomst tussen beide stamboeken is deze keuring in België (en vice versa) bijgevolg slechts een formaliteit. Dat draaide echter anders uit voor de blauwschimmel Twan van de Schaijksehoek toen werd omgeroepen dat deze hengst niet werd goedgekeurd. Na bespreking tussen de voorzitters van het Belgisch en Nederlands stamboek, de KMBT en de KVTH, mocht worden genoteerd dat Twan administratief goedgekeurd is.
De tweede hengst die werd voorgesteld, en wel met een positief verdict de ring mocht verlaten, was de vos Harry van de Bomlozeput.

Werden niet goedgekeurd :
- Heine van het Kruissewegje (Mulkens-Bosmans)
- Jacob van de Boterhoeve (Imschoot Luc en Marcel)
- Bruno de "Ter Couterhove" (Van Couter Toon)
- Sandro van 't Zwaluwnest (van Olmen R en D)
- Ensor van 't Hof ter Kalken (Putseys Wim en Stas Lucien)
- Ivo van 't Bruggeveld (Mulkens-Bosmans)
- Jasper van het Haflingerhof (van Olmen R en D)
- Wisky van de Sloes (De Boe Jan)

foto: T. v.d. Weerden

Een bewogen dag