Rodenbach van Diepensteyn 3de

Verrichtingstest Warendorf (DE)

Onder een stralende najaarszon werd op vrijdag 26/10 aan het “Landgestütt” in Warendorf het verrichtingsonderzoek voor koudbloeden gehouden.
10 Rheinisch Deutsche Koudbloedhengsten en -merries, 1 Belgische koudbloedhengst en 7 Schwarzwalder Koudbloedhengsten en -merries namen deel aan de test.

's Morgens ondergingen de hengsten eerst een gezondheidsonderzoek en werden ze gewogen. Een verrichtingstest bestaat uit volgende onderdelen:

• Aangespannen menproef: hier worden de paarden tijdens een aangespannen dressuurproef beoordeeld op het aan- en uitspannen, omgang, arbeidsgewilligheid, rijvaardigheid, stap en draf.
• Trek- geschiktheid: een boomstam van 7m lengte moet door een aantal verplichte doorgangen in stap voort getrokken worden. De afstand tussen de kegels bedraagt 1,1m.
• Trekvastheid: een slede waarop 20% van het lichaamsgewicht moet over een afstand van 1 km voortgetrokken worden waarbij op 3 plaatsen 10 seconden moet halt gehouden worden. Hier worden werkwilligheid en trek-manieren beoordeeld.

Dit alles gebeurt onder het toeziend oog van 2 vakbekwame juryleden en een afgevaardigde van het ministerie van landbouw.
De hengst Martell (v. Markant – Hermann), eigendom van de Nord-Rhein Westfälische staatsstoeterij in Warendorf werd uitgeroepen tot Kampioen.

Als enige Belgische koudbloedhengst nam “Rodenbach van Diepensteyn” deel aan het verrichtingsonderzoek. Hij behaalde een 3de plaats na de twee staatshengsten Martell en Franco met een eindscore van 7.84 punten. Voor arbeidsgewilligheid behaalde hij zelfs de hoogste score.
Bij de merries zegevierde de staatsprijs merrie Hedda (v. Hartmut).

Tekst & foto's: B. Jambon

Verrichtingstest Warendorf

FOTO'S

Verrichtingstest Warendorf
Rodenbach (trekproef)