Nationale prijskamp 2011

Tijn en Rani Belgische kampioenen

De 116de nationale prijskamp van de Koninklijke Maatschappij Het Belgisch Trekpaard werd op 16 januari gehouden in Gent. Niet minder dan een 180-tal trekpaarden kwamen in de piste voor de keuringen. In het namiddagprogramma toonden diverse shows met aangespannen en bereden trekpaarden de recreatieve én competitieve mogelijkheden van het Belgisch trekpaard in deze disciplines.           

 

Na de shows werd gestart met de kampioenschappen. Hevige strijd was er in de rubriek merries met afstammelingen. De twee deelneemsters hadden elk enkele waardige nakomelingen bij, de winst ging net als twee jaar geleden naar Agrileene van de Heirhoeve (v. Dorus d'Opbrakel) van Stal Van Doorselaere. Agrileene had ondermeer de kampioene van 2009, Agri-Laure van Luchteren, achter zich. 
Tweede werd zo de bruine Hanne van het Hermeshof (v. Calypso van 't Hof ter Brempt) van Nico Henckens-Geusens.

Zes loten van drie merries verschenen in de piste, wederom een magnifieke rubriek met meerdere kanshebbers voor die éne kopplaats. Een tweede succes voor Stal Van Doorselaere die met de combinatie van Agri-Laure, Agri-Anne en Rani van Luchteren met de overwinning aan de haal ging.
Als tweede stonden de drie blauwschimmels van Danny en Chris De Graeve en het lot met de drie bruine merries van Dominique Van Riet eindigde derde.

 

Het kampioenschap van de merries met keuze uit 17 topmerries was geen makkelijke klus voor de juryleden. De keuze viel uiteindelijk op Rani van Luchteren, Kelly van 't Bos en Danseuse van Hazelbeek.
Een absolute succesdag voor Stal Van Doorselaere die na Agri-Laure in 2009, nu nog een kampioenmerrie op stal hebben met Rani (v. Lars van de Smidse).
Kelly van 't Bos (5 jaar, v. Jo van de Boterhoeve) van Philip Joos kon door haar winst vorig jaar, rechtstreeks deelnemen aan het kampioenschap en werd reserve kampioene. De eveneens vijfjarige Danseuse (v. Baron van 't Camillenhof) van Lutgarde Van Buggenhout werd derde op tal.

Na de afgelasting van de hengstenkeuring in december, kregen de hengstenhouders de mogelijkheid om tijdens de Nationale prijskamp hun hengsten ook ter keuring aan te bieden. Hierdoor lag het aantal aanwezige hengsten iets hoger dan voorgaande jaren en waren er negen kandidaten voor de kampioenstitel.
De strijd werd beslecht in het voordeel van de zesjarige Tijn van de Vliegert (v. Florian van 't Rietenhof), in Nederland geboren maar in eigendom van Eddy Van Langenhove uit Gijzegem. De reservetitel ging naar Jazz uit de Linde (5 jaar, v. Baron van 't Camillenhof) van Moreels & Smits uit Duisburg. De amper vierjarige Nike van 't Bos (v. Pol van Hansevelde) van Hubert Rigaux uit Wépion mag zich derde op tal noemen.

» klik hier voor de uitslagen (foto's volgen binnenkort)

Nationale prijskamp 2011

FOTO'S

Nationale prijskamp 2011
Tijn van de Vliegert
Rani van Luchteren