12de Vlaams Kampioenschap 25/07

173 inschrijvingen

Op zaterdag 25 juli wordt reeds voor de twaalfde keer het Vlaams Kampioenschap georganiseerd door de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard. Niet minder dan 173 Belgische Trekpaarden zijn ingeschreven, met daarbovenop 27 veulens die hun moeder zullen vergezellen en 11 loten van drie merries.

De top van de merriestapel is met 149 inschrijvingen ruim vertegenwoordigd en onder hen mag ook de regerend Belgisch kampioenmerrie Sara van 't Roetaart gerekend worden (zal buiten reeks voorgesteld worden).
Met 23 hengsten is het mannelijk geslacht in de minderheid, maar ook daar zal de topkwaliteit present tekenen met o.a. de regerend Vlaams en Belgisch kampioen Milo van Luchteren (buiten reeks voorgesteld).

12e Vlaams Kampioenschap
25 juli 2015
Aanvang prijskamp: 09.30 uur

Locatie: Grote Baan 11 te Herdersem-Aalst
(volg de wegwijzers "Pikkeling")

Eens te meer leveren de stad Aalst en het Landbouwcomice van Aalst hun medewerking aan de organisatie en dit in het kader van “De Pikkeling”. Deze oogstfeesten gaan terug op een eeuwenoude traditie waarvan de trekpaardenprijskamp een onlosmakelijk onderdeel vormt.

Het groot aantal inschrijvingen bewijst dat het Belgisch Trekpaard, niettegenstaande de negatieve economische conjunctuur, dankzij de onverdroten inzet van onze fokkers nog springlevend is. Dankzij de ondersteuning van de Vlaamse overheid wordt een veulenpremie toegekend van max. 175€ , hetgeen voor onze fokkers een bijkomend en zeer gewaardeerde stimulans vormt om door te gaan met de fokkerij. Vanuit de stamboekwerking wordt actie genomen om het gebruik van onze trekpaarden te promoten: aangespannen, bereden en als ecologische trekkracht. Belgische trekpaarden blijven tot op heden wereldfaam genieten en worden nog steeds geëxporteerd naar alle nafokgebieden, gaande van Noord­- en Zuid­-Amerika tot Polen, Rusland en Hongarije en van de Scandinavische landen tot Spanje en Italië.
Als uitzondering op de regel is ons Belgisch Trekpaard ook sant in eigen land: op alle manifestaties waar het verschijnt, is het de publiekslieveling nummer 1 en ook door de overheid wordt het op alle niveaus naar waarde geschat.

We rekenen eens te meer op een grote publieke belangstelling op dit Vlaams kampioenschap waar het trekpaard in het kader van de Pikkeling­-oogstfeesten maximaal tot zijn recht komt. Spijs en drank zullen naar goede gewoonte ruimschoots voorradig zijn met daarnaast voor de kinderen randanimatie met o.a. het ‘vliegend tapijt’.

12de Vlaams Kampioenschap 25/07