Verslag Nationale Prijskamp van 15/01/2023

Verslag van Nick Van Dender

Op zondag 15 januari 2023 vond het 127ste Nationaal Kampioenschap van het Belgisch Trekpaard plaats. Een 100 tal trekpaarden tekenden present vanuit heel het land. 

Om 10 uur werd het startschot gegeven en er boden zich 3 reeksen merries van 2021 aan. Deze werden in 3 aparte ringen gekeurd. Het waren niet enkel goede reekswinnaars (Veronia van ’T Rietenhof, Noisette de L’Halvigne en Martha van de Tinnenhoeve) maar ook bij de volgende geklasseerde paarden was de kwaliteit goed.  

Nadien volgde de keuring van de reeksen merries die nog niet mochten deelnemen aan het Kampioenschap. Het was al snel duidelijk dat de kwaliteit zeer hoog lag. Voor de merries geboren in 2020 was het de Waalse merrie Olly D’Erquennes van dhr. Pouille die de eerste reeks won, de tweede reeks werd gewonnen door de Oost-Vlaamse Justine van’t Vijverhof. Javotte de Nizelles, de 4 jarige dochter van de uiteindelijke Nationale Kampioenmerrie werd de derde reekswinnaar.

Lobke van de Molenput werd op kop geplaatst van de andere zware reeks 4 jarige merries met stuk voor stuk merries met kwaliteit.  

Wynne van het Hermeshof een zeer mooie en bewegelijke vosse merrie won de reeks van de vijfjarigen.

Tot slot werd de titanenstrijd bij de merries van 2017 gewonnen door Lola van de Gentle Giants. De toekomst bij de merries is verzekerd! 

Vervolgens kregen we 5 jonge hengsten geboren in 2021. Het was de zwarte hengst Finn van’t Hengelhof die met het eremetaal aan de haal ging. 

Bij de jongere gekeurde hengsten was het Miel van het Hermeshof die de volle aandacht kreeg. Miel is een zeer belovende jonge hengst van de nieuwe jaargang die eind vorig jaar groen licht kreeg op de hengstenkeuring. 

De 4-jarige hengst Tuur van ’T Bruggeveld van Vlaams-Brabant van de familie Callebaut haalde het voor Jonas van ’t Valleihof. Tuur is een zeer goede en groene hengst. Als hij zo verder blijft ontwikkelen zal hij op zijn 7, 8 jaar in topconditie staan en wie weet mee dingen naar een Nationale titel.   

Bij de hengsten geboren in 2018 was het de vosschimmel Vic van ’t Maeshof die de eerste plaats kreeg toegewezen. Vic is een correct en goed bewegend paard. 

Een moeilijke keuze was het bij de hengsten van 2017. Twee tophengsten kwamen tegen elkaar te staan. Enerzijds Milan van het Rijkelhof en anderzijds Tejo van het Hermeshof. Het was uiteindelijk de bruine hengst Tejo die als reekswinnaar werd aangeduid. 

Ook bij de hengsten ziet de toekomst er dus rooskleurig uit, proficiat aan alle deelnemers en fokkers! 

Vooraleer naar het kampioenschap kon over gegaan worden, werden de merries met kweek voorgesteld. De 10 jarige Nerva van de Bouwhoeve bleek afwezig te zijn.

Rika Du Blanc Bois was wel aanwezig met 2 dochters en 1 hengst achter zich. Proficiat aan Guido Vandecasteele als trotse eigenaar. 

Traditioneel zijn er ook loten van 3 merries. Dit jaar viel de beurt aan 3 vosse merries van de familie Henckens. Het was niet enkel de kleur maar ook de kwaliteit van de 3 merries die de nationale titel mee naar Limburg namen. 

Het was tijd voor de apotheose van de dag met name de kampioenschappen van de merries en de hengsten. Paarden vanaf 7 jaar komen pas in aanmerking en kunnen meedingen naar de fel begeerde titel. 

Naast de reekswinnaars van de oudere merries (vanaf 7 jaar), zijn de reekswinnaars van vorig jaar ook rechtstreeks geplaatst voor dit kampioenschap. 

De blauwschimmel merrie Zita van de Munt was de eerste merrie die zich mocht aanbieden in het kampioenschap. Deze zeer bewegelijke merrie had de reeks van de merries geboren in 2016 gewonnen. 

Collet van ’t Sparrenhof was als tweede aan de beurt. De achtjarige merrie zou uiteindelijk reservekampioen worden. 

Bij de merries geboren in 2014 was het Stella Van ’t Hof Ter Moerzeke die op kop werd geplaatst. Deze merrie behaalde eind september 2022 de kampioenstitel in Oudenaarde op de Provinciale Prijkskamp van Oost-Vlaanderen. 

Bij de 10-jarige merries was het Jana van ’t Bos die de Vlaams Kampioenmerrie Judy van ’t Rietenhof en de Limburgse Kampioenmerrie Sarah van Luchteren wist te verslaan. Uiteindelijk zou blijken dat Jana tot Kampioenmerrie wordt bekroond. Een verdiende titel voor een machtige merrie! Eindelijk (?) een titel bij de merries voor Stal van ’t Bos… 

Charlotte van ’t Schoorkenshof is een 11-jarige merrie van de familie Bulteel-Pauwels. Deze merrie stond ook zeer mooi en ging zeer vlot door de piste. 

Angelique van Luchteren van de bekende stal van Doorselaere wist haar stalgenote Lelie te verslaan in de reeks en kon zo haar draf nog eens tonen tijdens het kampioenschap.  

Lies van de Vendoorn  van de familie De Paepe mocht de merries geboren in 2010 vertegenwoordigen in het kampioenschap. 

Tot slot was het de 15-jarige Ariana van ’t Bos die als laatste reekswinnaar mocht deelnemen aan het kampioenschap. 

Vier rechtstreeks geplaatste merries vervoegden de reekswinnaars. De zevenjarige Rolinde van de Grens van Jos Jansens en zoon zou uiteindelijk derde op tal worden. Amelie van den Bunder van Maarten Camerlinck is ook een mooie en gladde merrie die terecht in het kampioenschap stond. De blauwschimmelmerrie Katrien van’t Valleihof van de familie De Graeve werd vorig jaar tot reservekampioen uitgeroepen. Tot slot was het Gwendoline van de Spoorweg van de familie Van Hoorebeke die als laatste deelneemster zich mocht presenteren.  

Dank aan alle fokkers voor de mooie presentaties en het vele werk. Hopelijk brengen deze merries dit jaar mooie nakomelingen die in de voetsporen van hun moeder mogen treden en die we zo in de toekomst ook zullen terugzien in het kampioenschap. 

Tot slot was het aan de hengsten om uit te maken wie op het hoogste schavot mocht plaatsnemen. 

De 11(!) jarige hengst Matt van ’t Langhof plaatste zich rechtstreeks voor het kampioenschap. Matt is een goed bewaarde hengst die terecht in het kampioenschap stond. 

Hector van ’t Grootveld van Vlaams-Brabant heeft de reeks van de zevenjarige hengsten gewonnen. Hector stond mooi en ging vlot door de piste en werd uiteindelijk derde op tal. Proficiat aan de jonge eigenaar Jens Teerlinck. 

Bob de ter Couterhoeve van dhr. Antoine Van Couter is een 7-jarige hengst die vorig jaar zijn reeks heeft gewonnen en zo dus rechtstreeks mocht deelnemen aan het kampioenschap. Deze mooie hengst werd tot reservekampioen 2023 uitgeroepen. 

De 8-jarige Lord van de Boterhoeve van de familie Imschoot zag, kwam en overwon. Met veel macht en enorme bewegingen werd hij terecht als kampioenhengst aangeduid. Drafwonder! 

Ook aan de fokkers en eigenaars van de hengsten een woordje van dank en een goed dekseizoen toegewenst! 

Tot slot een woordje van dank aan het talrijke publiek en de organisatie om deze hoogdag van het Belgisch Trekpaard mee kleur te geven. Ook onze Vlaams Minister van Werk, Innovatie, Economie, Landbouw en Sociale Economie, dhr. Jo Brouns en onze eerste Minister, de heer Alexander De Croo waren aanwezig en zagen dat het goed was! 

Conclusie : Een geslaagd, prachtig, goed georganiseerd Belgisch kampioenschap waaruit blijkt dat we nog vele jaren zullen kunnen voortbouwen op en genieten van onze mooie Belgische trekpaarden,want de opvolging is verzekerd, zowel bij de merries als bij de hengsten!

Nick Van Dender

PHOTOS