Verhoogd risico op dodelijke esdoornvergiftiging bij paarden aan het begin van de lente

OPGEPAST!

Zowel het Equi Focus Point Belgium (EFPB) als haar internationale tegenhangers, roepen paardenhouders en dierenartsen op om extra waakzaam zijn bij het begin van de lente, een risicoseizoen voor het optreden van atypische myopathie (esdoornvergiftiging).

Atypische myopathie is een vaak fatale spierziekte bij paarden. Meer dan 75% van de aangetaste dieren sterft aan deze aandoening en dit meestal binnen de drie dagen na het begin van de symptomen.

Het is ondertussen bekend dat het gif dat verantwoordelijk is voor het optreden van atypische myopathie, voorkomt in de zaden (zie foto onderaan) van bepaalde esdoorns, waaronder de Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn).

Verder onderzoek is vereist, maar men veronderstelt dat ook de zaailingen (scheuten – kleine plantjes die uit de zaden groeien) toxines kunnen bevatten. De zaden beginnen nu te ontkiemen. Het is dus van het grootste belang dat u probeert te verhinderen dat paarden deze zaailingen opeten. Controleer daarom uw weiden op de aanwezigheid van zaailingen en verwijder ze indien u er terugvindt.

Ook de schimmel Rhytisma acerinum die vaak voorkomt op het blad (zie foto onderaan) van de esdoorns, zou mogelijks atypische myopathie kunnen veroorzaken, maar ook hieromtrent is verder onderzoek nodig.

Indien er in de herfst veel gevallen van atypische myopathie waargenomen zijn, worden er meestal veel nieuwe gevallen gemeld in het daaropvolgende voorjaar. Na het grote aantal gevallen van vorige herfst (meer dan 350), moet EFPB jammer genoeg melden dat de eerste gevallen van atypische myopathie nu alweer vastgesteld worden.

Bron en meer info op www.vlaamspaardenloket.be

Verhoogd risico esdoornvergiftiging