français

PARTNERS 2018


VOLG ONS OP FACEBOOK


www.facebook.com/TrekpaardJeugd

De werkgroepachterste rij: Freek Henckens, Elize Van Buggenhout, Jens De Graeve, Thomas Van Laer, Yves Smeers, Arnaud Jacobs - voorste rij: Eva De Smidt, Lieselot De Greeff (secretaris), Virgini Van Buggenhout, Stephanie Mertens (voorzitter) en Kobe Henckens


Trekpaard Jeugd

Het spreekwoord luidt "de jeugd heeft de toekomst", binnen de vzw De Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT) wil men jonge trekpaardliefhebbers daarom meer betrekken bij het stamboek. Om in de eerste plaats te weten te komen waar de interesse bij de jeugd zelf ligt, werd in september 2015 een eerste bijeenkomst georganiseerd voor de doelgroep "tot 35 jaar". Een heel aantal ideeën kwamen naar voren.

Zo ontstond de commissie "Trekpaard Jeugd" die zich tot doel stelt om jonge leden voor te bereiden op de fokkerij van bij VFBT geregistreerde paarden en het gebruik ervan, evenals om onderling contact tussen de jonge leden te bevorderen en hen voor te bereiden op bestuurlijke en organisatorische taken binnen het stamboek.
In oktober 2016 werd uit de commissie een werkgroep van tien leden en een secretaris samengesteld die de concrete uitwerking van activiteiten op zich zou nemen.

Op deze pagina houden ze u verder op de hoogte over hun activiteiten of klik hier voor de Facebook-pagina! Voor meer informatie kan u ook steeds contact opnemen via e-mail naar jeugd@trekpaard.be


PromomateriaalOnderaan de pagina!


NIEUWS & ACTIVITEITEN OVERZICHT

Februari 2017: infosessies exterieur van het trekpaard
Er bleek bij de jonge/nieuwe trekpaardenliefhebbers vooral nood aan informatie over "dé rasstandaard". Dat werd aangepakt in twee infosessies die doorgingen op 4 en 11 februari 2017. De rasstandaard, beoordeling van het exterieur en beweging van trekpaarden en een demo toiletteren waren enkele zaken die aan bod kwamen.
Op 4 februari werden niet minder dan 120 aanwezigen geteld die door Toon Van Couter, Cécile De Cupere en Joost Callebert doorheen de avond geloodst werden. Een week later moest de praktijkdag opgesplitst worden in een voormiddag- en namiddagsessie om alle deelnemers in kleine groepjes aan de beurt te kunnen laten komen. Als extraatje kregen de aanwezigen hier nog een show van de regerend Belgisch kampioenmerrie Noëlla van het Keiberghof van Eric Verwilst.
April-juli 2017: Promo, promo, promo
Na de organisatie van onze infosessies over het exterieur van het trekpaard, waren we de afgelopen maanden te gast op een aantal andere evenementen met onze promostand:
 • 23 april 2017: Dag van het Trekpaard in Lummen
 • 7 mei 2017: Opendeurdag 'Broederschool Biotechnische en Sport' in Sint-Niklaas
 • 11 juni 2017: Open Stoeterijendag in Londerzeel
 • 9 juli 2017: Trekpaardenhappening De Brabander in Evergem
Onze hartelijke dank aan De Winning, Pakov, de Vlaams-Brabantse Kwekers en familie De Brabander voor hun uitnodiging!

13 mei 2017: Werkgroep nieuws
Op 13 mei ging een algemene jeugdbijeenkomst door waar de voorbije activiteiten werden besproken en de toekomstplannen uit de doeken werden gedaan. Nadat Melissa Maes aangaf dat ze niet langer deel kon uitmaken van de werkgroep van de jeugdcommissie zou die avond ook deze plaats ingevuld worden.
De voltallige werkgroep wenst Melissa te bedanken voor haar inzet de voorbije maanden. Yves Smeers kreeg de meeste stemmen achter zijn naam en heeft zo de vrije plaats in de werkgroep van Trekpaard Jeugd VFBT ingenomen. De werkgroep wil nogmaals alle kandidaten bedanken voor het stellen van hun kandidatuur.

26 augustus 2017: Prijskamp Ranst
In de namiddag van zaterdag 26 augustus 2017 stond in het kader van Jaarmarkt Ranst een nieuwigheid op het programma: de 1e Prijskamp Ranst voor Belgische Trekpaarden die vanaf 12.30 uur door ging in de Schoolstraat. Met de steun van het gemeentebestuur organiseerde "Trekpaard Jeugd VFBT" deze eerste keuring.

Groot succes
Er verschenen maar liefst 76 trekpaarden voor de jury waarvan 8 veulentjes. Ze werden gekeurd in verschillende leeftijdsgroepen en tussenin werden vier kampioenschappen afgewerkt. Niettegenstaande het grote aantal paarden, verliep de prijskamp buitengewoon vlot zodat al om 17 uur de kampioenmerrie bekend was! Dat is ook zeker de verdienste van de deelnemers die hard meewerkten om alle paarden tijdig in de (wacht)ring klaar te hebben staan; daarvoor onze welgemeende dank aan alle fokkers! De piste bleef geen moment leeg waardoor ook het publiek gezellig bleef hangen.

15 oktober 2017: Promostand in Vollezele
Op 15 oktober waren we tijdens de "Dag van het Brabants Trekpaard" aanwezig met onze promostand in Vollezele. Schitterend herfstweer zorgde voor een massa publiek die genoten van alles wat het Belgisch Trekpaard te bieden heeft!


HOOFDSPONSORS 2018
13 januari 2018: Nieuwjaarsreceptie
Gelukkig Nieuwjaar! Dat vierden we met Trekpaard Jeugd en zo'n 150 gasten op 13 januari in een prachtige zaal in Meise, de hooiruiven en arduinen voerbakken langs de muur maakten het nl. dé ideale locatie voor ons feest! Met een uitgebreid dessertenbuffet was er voor elk wat wils en moest niemand met honger naar huis. Na deze leuke eerste editie lijkt een nieuwe traditie in trekpaardland geboren... Wordt dus vervolgd?!Promostand met dank aan Cera

In oktober 2017 kregen we bevestiging van Cera dat zij Trekpaard Jeugd VFBT financieel zullen ondersteunen bij het uitwerken van een "professionele en flexibele promostand" die door Trekpaard Jeugd kan gebruikt worden, maar bv. ook tijdens de landbouwbeurzen Agribex en Agriflanders! Op die manier zal het Belgisch Trekpaard op een attractieve manier bij een breed publiek in de kijker kunnen gezet worden.
Een eerste maal stond de stand opgesteld tijdens de infosessie op 3 februari 2018.Cera, samen investeren in welvaart en welzijn

Samen met zo'n 400.000 vennoten investeren we in onze samenleving en bouwen we aan een sterke coöperatie.
Door de krachten te bundelen creëren we samen economische en maatschappelijke meerwaarde:
* We zorgen als belangrijke aandeelhouder voor sterke fundamenten van KBC Groep
* We realiseren positieve impact in onze samenleving
* Onze vennoten genieten van unieke voordelen

Geïnspireerd op de coöperatieve waarden van F.W. Raiffeisen vormen samenwerking, solidariteit en respect voor iedereenal meer dan 125 jaar de basis voor ons ondernemerschap.

Cera, diep geworteld, breed vertakt


MET DANK AAN


3 februari 2018: infosessie beenwerk
Net als deze periode vorig jaar hebben we een infosessie gepland; op jullie vraag ditmaal over het beenwerk van het Belgisch Trekpaard met bijzondere aandacht voor Chronisch Progressief Lymfoedeem. Deze zal doorgaan in de Landbouwschool te Sint-Niklaas en start in de voormiddag met de theoretische kant van het verhaal. Enkele specialisten uit het vak brengen u lezingen in onderstaand programma (onder voorbehoud):
 • Introductie : beenwerk, aandoeningen & intro CPL
 • Erfelijkheid van chronisch progressief lymfoedeem: stand van het onderzoek (Steven Janssens, onderzoeksgroep huisdierengenetica, KU Leuven)
 • Algemene principes bij voeding van paarden met de nadruk op sobere rassen (Prof. dr. Myriam Hesta, UGent)
 • Introductie mogelijke behandelingen (Cécile De Cupere, dierenarts)
 • Het lymfestelsel van het paard en ondersteuning ervan d.m.v. MLD (Ine Swinnen, Equus Sanus)
 • Rol van voeding bij insuline resistentie en hoefbevangenheid (Prof. dr. Myriam Hesta, UGent)
Na de middagpauze - tijdens welke we u uiteraard voorzien van spijs en drank! - blijven de gastsprekers voor u beschikbaar, kan u bij hen te rade met uw verdere vragen en zullen enkele infostanden opgesteld staan in de landbouwloods. Hier zullen ook een aantal paarden klaar staan waarvan het beenwerk bevoeld kan worden zoals dit ook tijdens de officiële keuringen gebeurt, de stamboekdierenartsen staan daarbij voor u paraat met verdere uitleg over de scoring die dan gebeurt. Bij de MLD-therapeuten kan u terecht voor info over hoe een sessie 'manuele lymfe drainage' in de praktijk gebeurt en tenslotte staat er nog een waterbad, met jacuzzi-functie, ter demonstratie. Met dit alles denken we dus dat u ook zeker de namiddag gevuld kan krijgen!

Vooraf inschrijven is verplicht en kan via deze link.
Het inschrijvingsgeld bedraagt €10* vooraf te voldoen op rekeningnummer: BE67 1030 4683 3587. Bij aanwezigheid krijgt u o.a. de infobundel met de powerpoint-presentaties, voor meer info kan u ons steeds contacteren via jeugd@trekpaard.be
(* voor de VFBT jeugd-leden gelden speciale condities, contacteer ons even via mail!)
SPONSORS

We bedanken graag alle sponsors, evenals onze anonieme schenkers!
Draagt u "Trekpaard Jeugd" een warm hart toe en wil u de verdere organisatie van activiteiten ondersteunen als sponsor?
Neem contact op met één van de leden van de werkgroep of contacteer ons via jeugd@trekpaard.be

SPONSORS 2018SPONSORS 2017


Stal De Kasteelhoek Stal De Parelhoeve Ruitersport Guillemaere Elektriciteitswerken Andy D'Hollander Horta Plettinckx Hippo Trucks
Cafe Den Tongenslijper Dorp ACHT Dranken Maes Loonwerken/brandstoffen JET Molens van Temse Smederij Ludo Daems
Sollie-Steyaert Aveve De Cock Guido Mathador van de Bouwhoeve Tuinen Van Laer Peltijn Agri HorsePower Stables
  Aalst Verhuur Lannoo Martens DDS Tuinen Agri Profit  
PromotiemateriaalVan XS tot XXXXL !
Alle kleding is van hoogwaardig materiaal.
 • Polo €35 (wit of donkerblauw, geborduurde logo's)

 • Trui of hoodie €45 (wit of donkerblauw, geborduurde logo's)

 • Kinder t-shirt €18 (kleuren: blauw of groen; bedrukt op voorzijde; beschikbare maten: 3/4 - 5/6 - 7/8 - 9/10 - 11/12 jaar)

 • Kinder sweater met kap €40 (donkerblauw, geborduurde logo's)

 • Trekpaard in RVS €20
  (+/- 12 cm op houten voet of te monteren op bv. auto; andere formaten en personalisatie op aanvraag)

 • Sleutelhanger €8

 • Mok €8

 • Magneet €2

Bestellen via jeugd@trekpaard.be
Betalingen op rekeningnummer BE67 1030 4683 3587

Alle prijzen onder voorbehoud en exclusief verzendkosten. De truien en polo's worden geleverd op bestelling, dus gelieve hierbij rekening te houden met een extra leveringstermijn.Voorbeeld groot formaat RVS-logo met personalisatie stalnaam.