ZONDAG 13 MAART 2022: NATIONALE PRIJSKAMP VAN HET BELGISCH TREKPAARD

Persbericht

De fokkers van het Belgisch trekpaard wachten al twee jaar vol ongeduld op een nationaal kampioenschap. Ingevolge Covid-19 werden de laatste edities van zowel Agriflanders als Agribex afgelast. De Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard bleef evenwel niet bij de pakken zitten. Voor 2022 moest en zou er een nationaal kampioenschap komen. Dat zal op zondag 13 maart doorgaan in het prachtige Equestrian Center Sentower Park te Oudsbergen-Opglabbeek aan de Leemkuilstraat 21.

Vanaf 6 uur worden de paarden daar binnengelaten en om 10 uur stipt begint het jureren.

Dankzij de intussen versoepelde Covid-19 maatregelen zal dit kampioenschap doorgaan met publiek, maar u kunt ook alles live volgen op uw computer of smartphone dankzij Clip my Horse.

De locatie is minder centraal dan Gent of Brussel, doch de liefhebbers lieten zich daar niet door afschrikken. Maar liefst 92 Belgische Trekpaarden gaan de strijd aan, met als apotheose het kampioenschap bij de merries en bij de hengsten. De deelnemers zullen beloond worden met een prachtige piste van maar liefst 80 meter lang. De wereldbefaamde drafkwaliteiten van onze Belgische trekpaarden zullen daar perfect tot hun recht komen. Ook de toeschouwers zullen aan hun trekken komen, met comfortabele zittribunes. Honger en dorst zullen gestild worden met de vaste catering van Sentower Park.

Dat België beschikt over een ongeëvenaarde kwaliteit aan trekpaarden is alom bekend. De laatste jaren werden er zeer veel Belgische trekpaarden geëxporteerd naar alle windstreken: niet alleen naar Nederland, Frankrijk en Duitsland maar ook naar China, Japan, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Rusland, Hongarije, Polen, … Ons Belgisch Trekpaard blijft een wereldvermaard exportproduct. Nieuw is dat het buitenland ook de smaak te pakken kreeg om Belgische nationaal kampioenhengsten te kopen. Bij de merries zijn er zoals steeds veel gegadigden om nationaal kampioen te worden. Elza Van Vollezele van Vlaams-Brabant, Collet van ’t Sparrenhof, Fleur van ’t Langhof, Charlotte van ’t Schoorkenshof en Agrilotte van de Boterhoeve zijn als reekswinnaar op de laatste nationale rechtstreeks ingeschreven voor het kampioenschap. Zij zullen het opnemen tegen de zevenjarige en oudere reekswinnaars van de dag. Traditionaal zijn er heel wat minder hengsten ingeschreven, doch dit jaar krijgen we ongetwijfeld een spannend kampioenschap met zittend kampioen Vino Van Luchteren die opnieuw de handschoen opneemt tegen de bekende kleppers Mat van ’t Langhof, L’Espoir van de Parelhoeve, Lord van de Boterhoeve, Thynes van ’t Hengelhof en Hero van Terlo. Dat de oudere maar prima bewaarde stamhengsten meedingen voor dit kampioenschap is bemoedigend voor de fokkerij en een illustratie van de langleefbaarheid van onze Belgische trekpaarden.

Kortom, zondag 13 maart wordt een feestdag voor het Belgisch Trekpaard, onze nationale trots. We hopen u talrijk te mogen verwelkomen.

Jan De Boitselier
Voorzitter vzw Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard