Trekpaarden in de media

Afgelopen tijd verscheen het Belgisch Trekpaard weer enkele malen in het nieuws. Onderstaande links naar berichten en reportages hebben we voor u verzameld:

Museum Brabants Trekpaard wint Bronzen Urbanus

Het museum van het Brabants Trekpaard kreeg de Bronzen Urbanus. Hilde van Dixhoorn, dochter van de stichter, nam het beeldje in ontvangst. Op de tweede plaats strandde Bart Haegens die huisconcerten en optredens organiseert. De derde plaats ging naar de Galmaardse kwis, een facebookgroep die alles wat met Galmaarden te maken heeft ondertussen al deelt met meer dan duizend volgers. (bron: Het Nieuwsblad)

Bronzen Urbanus: In Galmaarden wordt sinds 2001 jaarlijks een cultuurprijs uitgereikt aan mensen uit de streek die zich verdienstelijk gemaakt hebben op cultureel vlak: De Bronzen Urbanus. De prijs bestaat uit een kleine uitvoering van het Urbanus-standbeeld in Tollembeek.



Verslag Hengstenkeuring Lunteren op TV Gelderland




Hét processiepaard van Brugge overleden

Een van de hoofdrolspelers van de Brugse processies is overleden : trekpaard Astra van het Jacobinessenhof. De merrie - een bruinschimmel, bekend om haar grijs-rode vacht en zwarte benen en manen - was 17 jaar. “We troosten ons dat ze een mooie leeftijd had”, zegt verzorger Joseph de Faudeur, een van de stichtende leden van Manege De Blauwe Zaal, die het paard verzorgde na het overlijden van eigenaar en medestichter van de ruiterclub Robert Defreyne. “Een gewoon paard leeft ongeveer 30 jaar, voor een trekpaard moet je 10 jaar minder rekenen. Het hart en de longen zijn bij beide paardensoorten hetzelfde, maar bij een trekpaard moeten die organen uiteraard meer inspanningen leveren om zo’n massa - reken maar op 1.000 kilogram - te beheersen.”
Met het overlijden van Astra van het Jacobinessenhof verliest de Brugse regio een ervaren trekpaard, die regelmatig opdook in de processies in Brugge. “De meest opvallende deelname is toch die aan de Gouden Boomstoet in 2012, waarbij ze in laatste instantie als vervangster werd opgeroepen om hoofdrolfiguur Antoon Van Bourgondië - gespeeld door Bert Gevaert (ook al een invaller, red.), die een harnas van ruim 40 kilogram moest dragen - door de stad te dragen.” “We zijn nu volop bezig haar zoon, Quick van de Blauwe Zaal, op te leiden om de taak van Astra over te nemen. Zo gaat de traditie toch voort in de familie”, besluit Joseph de Faudeur, die al meer dan 40 jaar lesgever in het vak is.
Bron: Knack/KW.be

Trekpaarden in de media