Tiende groot Vlaams Kampioenschap van het Belgisch Trekpaard

27 juli - Aalst-Moorsel

Niet minder dan 169 Belgische trekpaarden zijn ingeschreven voor het Vlaams Kampioenschap dat doorgaat op zaterdag 27 juli 2013 vanaf 10 uur aan de Ravenakkerstraat 28 te Aalst-Moorsel. Eens te meer leveren de stad Aalst en de Landbouwcomice van Aalst hun medewerking aan de organisatie en dit in het kader van “De Pikkeling”. Deze oogstfeesten gaan terug op een eeuwenoude traditie waarvan de trekpaardenprijskamp een onlosmakelijk onderdeel vormt.

De top van onze merriestapel is met 124 inschrijvingen ruim vertegenwoordigd. Met 18 hengsten is het mannelijk geslacht sterk in de minderheid maar ook daar zal de topkwaliteit present tekenen. Als levende promotie van de fokkerij en de sedert 2012 door de Vlaamse overheid toegekende ondersteuning met veulenpremies zullen 27 veulens hun moeder vergezellen. Na de individuele reeksen zijn niet minder dan 11 loten van drie merries voorzien.

Het groot aantal inschrijvingen bewijst dat ons Belgisch Trekpaard, niettegenstaande de negatieve economische conjunctuur, dankzij de onverdroten inzet van onze fokkers nog springlevend is. Dankzij de ondersteuning van de Vlaamse overheid wordt een veulenpremie toegekend van 150 € , hetgeen voor onze fokkers een bijkomend en zeer gewaardeerde stimulans vormt om door te gaan met de fokkerij. Vanuit de stamboekwerking wordt actie genomen om het gebruik van onze trekpaarden te promoten: aangespannen, bereden en als ecologische trekkracht. Belgische trekpaarden blijven tot op heden wereldfaam genieten en worden nog steeds geëxporteerd naar alle nafokgebieden, gaande van Noord- en Zuid-Amerika tot Polen Rusland en Hongarije en van de Scandinavische landen tot Spanje en Italië.

Als uitzondering op de regel is ons Belgisch Trekpaard ook sant in eigen land: op alle manifestaties waar het verschijnt is het de publiekslieveling nummer 1 en ook door de overheid wordt het op alle niveaus naar waarde geschat. Zo zal de Provincie Vlaams-Brabant naast de veulenpremie voor de Vlaams-Brabantse trekpaardveulens ook twee echte Brabantse trekpaarden in dienst nemen in het provinciaal domein te Huizingen.

We rekenen eens te meer op een grote publieke belangstelling op dit Vlaams kampioenschap waar het trekpaard in het kader van de Pikkeling-oogstfeesten maximaal tot zijn recht komt. Spijs en drank zullen naar goede gewoonte ruimschoots voorradig zijn, en daarbij zullen de vers gebakken ovenkoeken ook ditmaal niet ontbreken.

Vzw Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard

Vlaams kampioenschap 27/7