Nike en Juna zijn de nieuwe kampioenen

Nationale prijskamp 2012

Op zondag 11 december werd de 117de editie van de Nationale Prijskamp gehouden tijdens de landbouwbeurs Agribex in Brussel. Dit jaar vormde dit op zich al bijzondere evenement bovendien de afsluiting van het jubileum "125 jaar Belgisch Trekpaard". Om deze gelegenheid extra te benadrukken werd ook een uitnodiging naar het koningshuis verstuurd, waar graag op werd in gegaan door Koningin Paola die samen met drie kleinkinderen een bezoek bracht aan de prijskampen en de prijzen uitreikte na de rubriek voor loten van drie merries.
Foto's onderaan

Met meer dan 150 aanwezige paarden, enkele demonstraties en shows, en uiteraard de verschillende nationale kampioenschappen was het opnieuw een goedgevulde èn spannende dag die mede dankzij de aanwezigheid van Hare Majesteit op een bijzonder grote publieke belangstelling kon rekenen en zo een meer dan waardige afsluiting van het jubileumjaar vormde.

Na het defilé van alle reekswinnaars ging de 'grote finale' van start met twee kweekmerries die elk drie dochters voorstelden, de overwinning ging naar Paula van 't Bos (v. Jim) van Petra Verdoodt uit Malderen.

De rubriek voor loten van drie merries kende zes deelnemers, Stal Van Doorselaere uit Drongen behaalde voor het vijfde jaar op rij de kopplaats, zij het ditmaal met een iets andere combinatie bestaande uit Kelly van Luchteren en de oud-nationale kampioenen Agri-Laure en Rani.
Alle deelnemers ontvingen felicitaties van Koningin Paola.

Het kampioenschap van de merries telde 18 kandidates die zich elk nogmaals voorstelden in stap en draf voor de jury die een selectie van drie paarden maakte en waarna respectievelijk de derde op tal, de reserve kampioene en de kampioene van 2012 bekend gemaakt werden. Als derde eindigde Noa van 't Hengelhof (v. Maxx) van familie Smeers en de reserve titel was voor Kelly van Luchteren (v. Buffalo) van Stal Van Doorselaere.
De nieuwe kampioene werd zo de zesjarige Juna van Berchem (v. Buffalo van 't Camillenhof) van Steven Watté uit Ninove-Appelterre.

Acht hengsten betraden de piste voor de absolute apotheose. Na de eerste selectie was duidelijk dat de titel sowieso naar een Waalse eigenaar zou gaan! Komend jaar mag de vijfjarige Nike van 't Bos (v. Pol van Hansevelde) van Hubert Rigaux uit Wépion zich Belgisch kampioen 2012 noemen.
Als reserve kampioen werd de eveneens vijfjarige Tinus van Aardenhof (v. Florian) van Kurt Brynaert verkozen en derde op tal werd Clarion van Kapelhof (v. Clarion) van Jules Duret uit Graty.

Op donderdag ging reeds het kampioenschap voor aangespannen en bereden trekpaarden door, klik hier voor meer informatie.

De volledige uitslag  van de Nationale prijskamp en meer foto's volgen binnenkort.


De voorstelling van de kweekmerries wordt aandachtig gevolgd door Koningin Paola en haar kleinkinderen


Paula van 't Bos - kampioene van de kweekmerries


Het winnende lot van drie merries


De prijs wordt overhandigd aan eigenaar Richard Van Doorselaere


Een overrompeling aan persbelangstelling


Alle deelnemers ontvangen felicitaties van Koningin Paola


Koningin Paola aan de zijde van Voorzitter Dhr. Maurice Dedobbeleer






Show: lot van negen blauwschimmel merries


Kersvers Belgisch kampioene Juna van Berchem


Juna


Juna


Nike van 't Bos en zijn eigenaar Hubert Rigaux


Nike


Nike

Overrompeling voor Koningin Paola