Matteo en Vera nieuwe kampioenen

8 december Brussel

Op zondag 8 december stond in Brussel tijdens Agribex de jaarlijkse hoogdag voor alle trekpaardenliefhebbers op het programma: de 119de editie van de Nationale Prijskamp.

Vlaams minister-president Kris Peeters vereerde het kampioenschap met zijn aanwezigheid, en dat samen met Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Eerder op de dag had Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet de nationale prijskamp ook al bezocht. Ook federaal vice-premier Alexander De Croo vereerde het kampioenschap van het Belgisch Trekpaard met zijn aanwezigheid.

In de late namiddag volgde de apotheose met als eerste onderdeel het kampioenschap van de merries waarvoor 21 reekswinnaressen en rechtstreeks geplaatste kandidates in de ring verschenen. De kampioenmerrie van 2014 werd zo Vera van Ooidonk van fokker/eigenaar Julien Cocquyt uit Deinze. Vera wordt 6 jaar en is een dochter van Carlos van den Begijnbos, die in 2005 kampioen werd in handen van Cocquyt.
De reserve titel was voor Coby van Halfweg (8 jaar, v. Buffalo van 't Camillenhof) van Marcel, Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde aangeduid. Als derde op tal werd Sara van 't Roetaart (6 jaar, v. Darko van de zaaidijk) van Louis Fierens uit Emblem.

Zes kandidaten voor het kampioenschap van de hengsten met als nieuwe Belgisch kampioen de zesjarige Matteo van 't Rietenhof (v. Iwan van Aardenhof) gefokt door en in eigendom van Dominique Van Riet uit Londerzeel.
Zaki van 't Sparrenhof (4 jaar, v. Pol van Hansevelde) van Steven Watté uit Ninove werd reserve kampioen en Rob van Sternhoven (v. Buffalo van 't Camillenhof) van Danny Bosmans uit Heusden-Zolder eindigde als derde.

De andere titels waren een prooi voor familie Imschoot uit Beervelde. Julie van de Boterhoeve kreeg het erelint in de rubriek merries met afstammelingen en Coby, Julie en Joyce vormden de winnende combinatie bij de loten van drie merries.

Voor de tweede maal werd ook een prijs uitgereikt voor "de beste trotteur", geschonken door Dhr. Jan Mijten van Landbouwleven. Deze eer viel te beurt aan Maarten Camerlinck die zo nog een extra ererondje met kersvers kampioene Vera van Ooidonk mocht maken.

Meer informatie, de volledige uitslag en foto's volgen binnenkort.

Nationale Prijskamp Brussel

FOTO'S

Nationale Prijskamp Brussel
Felicitaties van Kris Peeters voor de kampioene
Felicitaties van Kris Peeters en Hilde Crevits voor de kampioene
Matteo van 't Rietenhof
Vera van Ooidonk
Vera van Ooidonk
Julie van de Boterhoeve - raceuse
Loten van 3 - familie Imschoot
Maarten Camerlinck beste trotteur - tussen Alexander De Croo en Jan Mijten