Ledenmagazine 105

Zomernummer

Begin oktober mag u als lid van de VFBT/KMBT het volgende ledenmagazine in de bus verwachten.   
                                  
De inhoudstafel van editie 105 :      
 • Mededelingen van het bestuur    
           
 • Resultaten Vlaams Kampioenschap Aalst
  Regen... dat ene woordje vat het 12de Vlaams Kampioenschap dat doorging op 25 juli het beste samen. De regen was broodnodig, maar deed het kampioenschap helaas letterlijk in het water vallen.
   
 • Wedstrijden bereden & aangespannen trekpaarden
    
 •  Manneken Pis als trotteur
  Onze Vlaamse trotteurs hebben een nieuwe collega. Op zondag 7 juni 2015 ontving het Manneken-Pis van Geraardsbergen een nieuw kostuumpje als Begeleider van Orange I, de stamvader van ons Belgisch Trekpaard.
   
 • De garnaalstoet en garnaalfeesten in Oostduinkerke
  We starten deze zomereditie, die hoofdzakelijk gevuld is met verslagen en fotoreportages over stoeten en oogstfeesten, in Oostduinkerke. Sinds 1950 staat in Oostduinkerke het laatste weekend van juni in het teken van de jaarlijkse Garnaalfeesten – dit jaar was dit op zaterdag 27 en zondag 28 juni. Het evenement is bedoeld als een jaarlijkse ode aan de zee en de garnaal in het algemeen en aan de garnaalvissers in het bijzonder.  
   
 • Augustus: oogstfeesten en -stoeten met trekpaarden
  In het verleden was het oogstfeest een groots traditioneel feest waarmee het terugkeren van de laatste wagen tarwe naar de boerderij gevierd werd en zo een periode van lang en hard werken werd bekroond. Nu biedt het de mogelijkheid de oude manier van werken te herdenken en is het zo voor jong en oud een leuke mix van tradities en hedendaagse activiteiten.
   
 • La Ducasse
  We sluiten deze maand augustus met stoeten en oogstfeesten af in Ath met “La Ducasse”. Op de vierde zondag van augustus viert men traditiegetrouw de Ducasse in Ath. Dit evenement is een volksfeest dat reeds sedert ruim vijf eeuwen met veel animo wordt gevierd en zo’n duizend mensen naar Ath laat komen. Ieder gezin biedt zijn gasten dat weekend een stuk Masteille taart aan. De Ducasse is gegroeid uit een processie aan het einde van de Middeleeuwen om de wijding van de Sint-Julianuskerk te herdenken.
   
 • Vollezele : brug tussen verleden en heden
  Sinds de beginjaren van de trekpaardfokkerij is algemeen geweten dat de bodem in het Zuiden van Oost-Vlaanderen, het Westen van Brabant en het Noorden van Henegouwen uitermate gunstig is voor de fok van ons Belgisch trekpaard. In deze regio werden de eerste stamvaders van onze huidige paarden geboren.
  Met Noel De Beuf keren we terug naar Haras de Vollezeele - van oorsprong in eigendom van Remi Van Der Schueren. Noel heeft een landbouwbedrijf met akkerbouw en is ook de man rond wie alles draait op Kasteel Steenhout, de Nv Steenhout, waar hij zowel stalmeester als menner is.

   
 • Kasteel Diepensteyn
  Na kasteel Steenhout gaat de “kastelen met stoeterijentocht” in Brabant verder naar Steenhuffel, naar kasteel Diepensteyn - opgewacht door Bert Jambon. We brachten een bezoek aan de “VIP’s” onder de trekpaarden, de vosse Palmpaarden die hun onderkomen hebben in de bijgebouwen van kasteel Diepensteyn, ‘het Hilton van de paarden’ om het met de woorden van wijlen Jean Luc Dehaene te zeggen.
   
 • Korte berichten, Inschrijvingsformulieren, Kalender, ...

Ledenmagazine 105 zal begin oktober bij alle leden in de bus vallen!
Bent u nog geen lid? Klik hier voor meer informatie of bekijk online een eerder verschenen editie.

Ledenmagazine 105